Brouwerij In De Nacht

Waarom is deze brouwerij?

Peter Bouman

Peter Bouman

Passie is het woord wat past bij wat wij doen, mijn vrouw Lie Tsai en ik, Peter Bouman.
In december 2010 neergestreken in Noord Limburg, in Venlo aan de Klaasstraat.
In deze straat is het waar wij Restaurant De Kluis geopend hebben na een periode van oriëntatie wat bij ons idee van een eigen onderneming zou kunnen passen.

In het restaurant werken we met passie, we maken alles zelf in onze keuken, van de bitterballen tot het ijs en ook importeren we wijn uit Italië.
Als ik een boek lees ter inspiratie, gerechten voorbij zie komen op het web, een filmpje over eten, een interview, een artikel in een vakblad, het gaat kriebelen en mijn enthousiasme wordt aangewakkerd. De neiging om meteen de keuken in te duiken kan ik net weerstaan, en soms ook niet………ik leef me in, zoek er een mooie wijn bij.
Ik heb veel kookboeken, de serie Gourmet compleet, abonnement op diverse vakbladen, de inspiratie is eindeloos.
De mogelijkheden in het huidige restaurant zijn echter beperkt, de geest is dat niet.
Samen begonnen en na 3 jaar is Lie verder gegaan met haar eigen passie, de voetreflexologie en orthomoleculaire geneeskunde en ik heb me verder ontwikkeld vanuit de keuken naar het restaurant.
Ondertussen is de interesse voor wijn gegroeid, alles heeft met smaak en smaakervaring te maken, wat je ook doet.
Bier, wijn, ingrediënten in de keuken, het omgaan met de gasten hoort ook daarbij.
Twee jaar een opleiding tot Gastronoom-Sommelier gevolgd aan de Academie voor Gastronomie in Apeldoorn, wijncursus WSET 3 gedaan en nu het speciaalbier ontdekt.
Tijdens de opleiding is er ook een les over bier en dat deed mij beseffen dat mijn kennis beperkt is. Koken en wijn- en bier-spijscombinaties, het zit in mijn bloed om daarmee iets te doen. Welke vorm, dat ontwikkeld zich gaandeweg.
Inmiddels diverse workshops gevolgd en de opleiding STIBON aangevangen.
Het maken (brouwen) van bier is ook koken, samenstellen van smaken, ontdekken van nieuwe smaken en bereidingswijzen.
Het toevoegen van kruiden, gistsoorten, graan en gerst, tarwe…..schier eindeloos, al zijn er natuurlijk dingen die minder goed samengaan. Ontdekken is mooi.
Ook hierin kan ik mijn liefde en passie voor smaak leggen om anderen en mezelf te verrassen en laten genieten van een mooi moment.

Na het aanschaffen van een Speidel brouwketel begon het experimenteren dan ook in de keuken. Ketel op een pallet, recept gereed en uitproberen maar.
De reacties van de mensen waaraan we het bier lieten proeven, waren dermate motiverend dat we al gauw een grotere hoeveelheid naar eigen recept hebben laten brouwen als huurbrouwer.
Op deze manier kunnen we het bier schenken in het restaurant en verder verdelen in andere horeca en slijterijen.

Wij maken exclusieve bieren in een beperkte oplage.
Dit zorgt ervoor dat we de kwaliteit kunnen hanteren waarnaar we streven.
Het zijn ook zeker gastronomische bieren, met name de Belhamel en Donker Sur Lie passen uitstekend in het wildseizoen en bij een mooi vleesgerecht.
De diepe smaken in Donker Sur Lie van het gebrande mout, kandij, de warmte van de gember en het aroma van de roze peper komen heerlijk samen bij een hertenbiefstuk met gebakken paddestoelen, rodeportsaus en gesmolten (eenden)lever. Fantastisch!
De Belhamel past onder andere bij Zoor Vleis en is een aangename begeleider tijdens het houtvuur en de openhaard. Bijvoorbeeld een plankje met gedroogde worst of een middelharde kaas, pure chocolade gaat goed en zou ik dan ook niet achterwege laten.
Scholsen Ties gaat prima bij gevogelte en bijvoorbeeld een slade met een wat vollere vis of een verse pasta. Ook lekker is het bier in zuurkool, zachtjes gestoofd met een klontje roomboter, het kleine bittertje komt dan mooi naar voren.
Fazantje erbij en genieten maar!

Ook voor anderen ontwikkelen we graag een bier, met name voor diegene die zich wil onderscheiden met een eigen stijl, hoe mooi is dat?

Er valt nog zoveel te ontdekken, we zijn er dag en nacht mee bezig.
Zo is ook de naam van de brouwerij ontstaan, de ideën komen In De Nacht.

Peter Bouman
Lie Tsai

Telefoon: 06-83983629
peter@brouwerijindenacht.com
6021 VB Budel
De Smeelen 39